Kalknagels onder de loep

Kalknagels onder de loep

Wat is het? 

Teennagelschimmel is een aandoening die de nagel ontsiert en soms vernietigt. Het wordt ook kalknagel of onychomycose genoemd   

Teennagelschimmel kan door verschillende soorten schimmels worden veroorzaakt. Schimmels zijn microscopisch kleine organismen die verband houden met gisten en meeldauw.   

Deze schimmels gedijen goed in de donkere, vochtige en benauwde omgeving in schoenen. Terwijl ze groeien, voeden schimmels zich met keratine. Keratine is het eiwit dat het harde oppervlak van de teennagels vormt.   

Factoren die het risico op het ontwikkelen van teennagelschimmel vergroten, zijn onder meer:  

  • Het dragen van nauwsluitende schoenen of strakke kousen  
  • Het beoefenen van slechte voethygiëne  
  • Het dragen van lagen teennagellak, waardoor de nagel niet kan ademen  
  • Militair, atleet of mijnwerker zijn. Dit komt omdat teennagelschimmels zich van voet tot voet kunnen verspreiden op de vloeren van douches en kleedkamers.   
  • Een chronische ziekte hebben, zoals diabetes  
  • Een probleem met de bloedsomloop hebben waardoor de bloedtoevoer naar de tenen afneemt  

Veel mensen met teennagelschimmel hebben echter geen duidelijke risicofactoren.  

Teennagels van de grote teen en de kleine teen hebben de meeste kans op het ontwikkelen van een teennagelschimmel. Dit kan deels komen doordat de grote teen en de kleine teen voortdurend worden blootgesteld aan wrijving van de zijkanten van schoenen.  

Symptomen 

Wanneer een teennagel een schimmelinfectie ontwikkelt, wordt deze meestal geel of bruin. Het wordt dik en overwoekerd. Ook onder de nagel kunnen stinkende deeltjes zich ophopen.   

Naarmate de infectie voortduurt, kan de nagel geleidelijk afbrokkelen en eraf vallen. Of de teen kan zo dik worden dat de aangedane teen ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt in de schoenen.  

Een minder vaak voorkomende variant van teennagelschimmel wordt witte oppervlakkige onychomycose genoemd. De nagel wordt wit in plaats van geel of bruin. Het oppervlak wordt zacht, droog en poederachtig. 

Diagnose 

U beschrijft uw voetklachten aan uw arts. Hij of zij zal vragen stellen over factoren die het risico op teennagelschimmel kunnen vergroten. Deze omvatten:  

  • Een risicovol beroep  
  • Sportdeelname  
  • Nauwsluitende schoenen of kousen  
  • Slechte voethygiëne   
  • Gebruik van zware teennagellak  
  • Een ziektegeschiedenis die uw weerstand tegen infecties kan verminderen of de bloedtoevoer naar uw tenen kan verstoren, zoals een slechte bloedsomloop of diabetes.  
  • Een huidziekte genaamd psoriasis kan soms nagelproblemen veroorzaken die lijken op een schimmelinfectie. Als gevolg hiervan kan uw arts vragen of u of een familielid psoriasis heeft. Het is mogelijk dat psoriasis en een schimmelinfectie dezelfde teennagel aantasten.   

Uw arts zal uw aangetaste teennagel of teennagels onderzoeken. Vaak kan de diagnose worden gesteld op basis van het uiterlijk van teennagels. Uw arts kan kleine monsters nemen van de aangetaste nagels. Deze monsters worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest op schimmels en andere infectieuze agentia.  

Verwachte duur 

Teennagelschimmel geneest zelden vanzelf. Het is meestal een chronische (langdurige) aandoening. Het kan geleidelijk verergeren en steeds meer van de nagel betrekken. Zelfs als de aangetaste nagel loslaat, kan de nieuwe nagel besmet zijn met schimmel.  

Preventie 

Om teennagelschimmel te helpen voorkomen:   

  • Draag comfortabele schoenen en kousen die uw voeten wat ademruimte geven.   
  • Draag schoenen, sandalen of slippers in gemeenschappelijke douches of kleedkamers.   
  • Was elke dag uw voeten. Droog ze grondig af en gebruik voetpoeder van goede kwaliteit.   
  • Draag elke dag schone sokken of kousen.   
  • Houd uw teennagels geknipt.   
  • Desinfecteer pedicurehulpmiddelen voordat u ze gebruikt. 

Behandeling 

De behandeling kan beginnen wanneer uw arts zoveel mogelijk van de geïnfecteerde nagel verwijdert. Dit kunt u doen door de nagel af te knippen met een tondeuse of door deze te vijlen.  

Als de infectie mild is en beperkt is tot een klein deel van uw nagel, kan uw arts een plaatselijk antischimmelmiddel voorschrijven in de vorm van een crème, oplossing of medicinale nagellak.   

Als de infectie zich in een groter gebied van uw nagel of meerdere nagels bevindt, is de kans kleiner dat een plaatselijk middel alleen effectief is. Uw arts kan dus een oraal antischimmelmedicijn voorschrijven. 

In zeer ernstige gevallen, wanneer teennagelschimmel resistent is tegen behandeling, kan het nodig zijn om de gehele nagel operatief te verwijderen.  

Wanneer moet u een professional bellen? 

U hoeft uw arts niet te bellen tenzij u pijn heeft of moeite heeft met lopen. U kunt uw teennagels bij uw volgende kantoorbezoek aan uw arts laten zien of een afspraak maken als u de behandeling met een voorgeschreven medicijn wilt bespreken.  

Prognose 

De meeste mensen die met een oraal antischimmelmedicijn worden behandeld, zijn na een paar maanden therapie genezen. Maar zelfs nadat de schimmel dood is, wordt de nagel mogelijk nooit helder. Bij sommige mensen keert de schimmel terug, zelfs na een succesvolle behandeling met een oraal antischimmelmedicijn. Hoe dan ook is het belangrijk om je in de bestrijding en in het herstel van de schimmel professioneel te laten adviseren! 

Meest Recente Posts

In de kijker