Spierreuma


Spierreuma, ook wel polymyalgia rheumatica (PMR) genoemd, is een chronische auto-immuunziekte. Het is een soort reuma die het spierstelsel treft. Het lichaam lijdt dan aan chronische ontstekingsreacties die pijn en bewegingsmoeilijkheden veroorzaken. Deze klachten komen en gaan, met opstoten. Een behandeling met cortisone is mogelijk. Soms zorgt dit voor volledige genezing. Spierreuma kan ook even spontaan verdwijnen als het is opgekomen, maar de klachten kunnen wel terugkomen. 

Hoe wordt de diagnose van spierreuma gesteld? 

Het duurt meestal enige tijd voor een diagnose van PMR gesteld kan worden. De arts zal de aandoening vaststellen door verschillende diagnostische criteria te onderzoeken.  

  • Spierreuma komt bijna uitsluitend voor bij mensen die ouder zijn dan 50.  
  • Spierreuma treft drie keer zo vaak vrouwen als mannen.  
  • De pijnlijke klachten doen zich ook vaak voor in dezelfde lichaamsdelen, namelijk aan beide schouders, beide kanten van de nek en heupen.  
  • 's Ochtends en 's nachts laat de stijfheid zich het meest gelden.  
  • Je kan last hebben van nachtelijk zweten. 
  • Algemene vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies zijn ook klachten die vaak voorkomen.  
  • Een bloedonderzoek kan aantonen of je verhoogde ontstekingswaarden hebt. 
  • Röntgenfoto's kunnen worden genomen om andere aandoeningen, zoals artrose, uit te sluiten.

Waar andere vormen van reuma de gewrichten aantasten en afbreken, doet spierreuma dat niet. De slijmbeurzen, pezen en kapsels rondom de gewrichten zijn wel ontstoken. 

Spierreuma in combinatie met reuscelarteritis 

Tot 30% van de mensen die spierreuma heeft, heeft ook reuscelarteritis. Dit is een ontsteking van de grote bloedvaten. Deze ziekte heeft als hoofdsymptomen ernstige, stekende hoofdpijn aan één kant (de slaap), pijn in de kaken tijdens het kauwen en verstoring van het zicht (flitsen zien, zichtverslechtering, etc.). Deze klachten dienen ernstig genomen te worden – spreek erover met je arts! 



Kan je zelf iets beginnen tegen spierreuma? 

De oorsprong van spierreuma is vooralsnog onbekend. Een gezonde levensstijl zal je kansen zeker niet verslechteren, maar vaak lijkt de uiting van aandoeningen als deze een beetje op een roulette-spel. Eens je gediagnosticeerd bent met spierreuma, zijn de volgende 3 zaken heel belangrijk: 

  • Volg het advies van je arts op qua medicatiegebruik. Een behandeling met cortisone wordt mogelijks opgestart, met compenserende vitamine D en calcium kuren. Deze behandeling kan enkele jaren duren, maar de pijnverlichting treedt meestal erg snel op. Volg altijd het gebruiksadvies op en bouw je medicatie steeds stelselmatig, onder begeleiding, af.
  • Blijf regelmatig in bewegen. Lange periodes van rust verergeren klachten – daarom dat ochtenden vaak de moeilijkste momenten zijn. Je spieren zijn stijf door een hele nacht amper bewogen te hebben. Te intense belasting is dan ook weer niet goed. Een gepersonaliseerd oefeningenplan uitwerken met een kinesist is geen overbodige luxe. Maak er een goede gewoonte van om, buiten 's nachts, lange periode van rust en/of stilzitten te vermijden. Wandel, beweeg je schouders en armen (shoulder rolls, arm circles, etc.) en houd je heupen soepel met enkele stretches of yoga posities. Onderschat ook de kracht van dansen niet! Dit hoeft niet spectaculair te zijn. Zet een nummer op dat graag hoort en beweeg intuïtief met je armen, benen, heupen en torso. De soepelheid (en de gemoedsboost) dat dit je geeft, zal je deugd doen. 
  • Drink veel water. Goed gehydrateerd blijven is van vaak onderschat belang voor de soepelheid van je spieren en gewrichten. Let op met alcohol en koffie, deze dranken hebben een waterafdrijvend en uitdrogend effect. Drink steeds extra water om te compenseren. 

Leven met spierreuma, een uitdaging 

Leven met pijn is een intense en vaak trieste ervaring. Maak plaats voor alle emoties die in je opkomen: verdriet, woede, rouw, frustratie ... Vaak is je gevoelens écht voelen en verwelkomen de enige manier om ze te kunnen plaatsen en verwerken. Niet zelden krijgen mensen met spierreuma te kampen met depressie, net zoals zo vele andere (pijn)patiënten met een chronische ziekte. Weet echter dat een kwalitatief hoogstaand leven absoluut mogelijk is. Medicatie als cortisone heeft niet te misverstane bijwerkingen, maar medicatie (moeten) nemen maakt je niet minder gezond als iemand anders.  

Dit is de wetenschap aan het werk: jouw leven wordt leefbaarder en mogelijks pijnvrij, dankzij deze geneesmiddelen. De bijwerkingen zijn de keerzijde van deze medaille, maar ook daarmee valt goed te leven. Laat je begeleiden, werk toe naar het accepteren van je situatie, en tracht te leven mét je spierreuma, in plaats van ertegen te vechten. Deze ziekte is een deel van jou dat ook liefde en zorg verdient. Hoe meer zorg en mededogen je jezelf gunt, hoe zachter je klachten vaak worden. Weet dat we in de apotheek voor je klaarstaan voor een luisterend oor, een verwijzing naar lotgenotenorganisaties én voor medicatieadvies.  

Meest Recente Posts

In de kijker