Snel blauwe plekken: wat is de oorzaak?


Iedereen krijgt wel eens blauwe plekken en het merendeel van de tijd zijn deze oppervlakkige bloeduitstortingen compleet onschuldig. Je been stoten tegen een tafel resulteert in een blauw-paarsige plek, die na een paar weken helemaal verdwenen is: klaar en simpel. Er bestaan echter verschillende soorten blauwe plekken én oorzaken van hun herkomst. In deze blog geven we je meer uitleg over de andere soorten blauwe plekken én de mogelijke oorzaken die achter het wel héél snel en vaak krijgen van blauwe plekken kan liggen. 

Er bestaan drie soorten blauwe plekken 

Het type bloeduitstorting dat we hierboven beschreven, de "gewone" blauwe plek, wordt wetenschappelijk een ecchymose genoemd. Wanneer de oorzaak hiervan duidelijk is (zoals hard je been stoten) zijn deze plekken compleet onschuldig. 

Er zijn ook nog twee andere, kleinere soorten blauwe plekken: petechiën en purpura. Beiden zijn kleine puntvormige plekjes (slechts een paar millimeter) waarvan je de verkleuring niet kan wegduwen. Beide soorten kunnen symptomatisch zijn van een onderliggende aandoening. Wanneer je zulke plekken spot op je lichaam, contacteer je dus best je arts. Verder onderzoek kan dan uitwijzen wat er mogelijk aan de hand is.  

De oorzaken van blauwe plekken 

De oorzaak van gewone blauwe plekken 

De meest voorkomende en bovendien onschuldigste oorzaak van blauwe plekken zijn kleine trauma's, zoals je knie stoten, of een goede valpartij met de fiets. Je kan zwellingen voorkomen door koude kompressen op de plaats te leggen waar je je gestoten hebt. De kleur zal echter wel altijd doorkomen.  

Wanneer je héél snel blauwe plekken krijgt die je buiten proportie lijken voor de (niet) heftigheid van de kneuzing of val, is er wat meer aan de hand. Mensen die bloedverdunners nemen kunnen hier last van hebben: de natuurlijke stollingswerking van je bloed wordt onderdrukt door je medicatie, waardoor blauwe plekken erg groot kunnen worden. Op zich is dit niet problematisch.  

Dit is wel belangrijke info om mee te geven aan je apotheker, wat betreft contra-indicaties met andere geneesmiddelen, én aan je behandelend specialist wanneer je geopereerd moet worden. Het is een goed idee om een papier in je portefeuille te steken waarop staat dat je bloedverdunners neemt. Dit kan cruciaal zijn wanneer je bijv. een spoedoperatie moet ondergaan na een auto-ongeluk. 

Andere medicatie of supplementen kunnen ook snelle en grote blauwe plekken als gevolg hebben, zoals ontstekingsremmers, antidepressiva en omega-3 vetzuren. Indien je recent met deze medicatie gestart bent en deze gevolgen opmerkt, bespreek dit dan met je arts. Zij kunnen uitmaken of er ook risicovollere gevolgen zijn, zoals een verhoogd risico op ernstige bloedingen.  

 Petechiën/purpura
Petechiën/purpura

Indien je geen van bovenstaande medicatie neemt en toch merkt dat je wel erg snel blauwe plekken krijgt, kan dit ook een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Stollingsproblematieken in het bloed kunnen er voor zorgen dat je lichaam niet sterk genoeg kan reageren op een relatief klein trauma. Ga hiermee zeker naar je arts. Daarnaast is het ook belangrijk om te vermelden dat mensen van hogere leeftijd ook vaker en sneller last kunnen hebben van blauwe plekken, zonder dat dit per se op iets ernstig wijst. De verouderde huid is veel delicater en nogal teer, waardoor kleine bloedvaatjes vaak vanzelf kunnen springen. Je ziet dit vaak op de rug van de handen en de armen.  

De oorzaak van petechiën en purpura 

Deze soort blauwe plekken moeten altijd verder onderzocht worden, zeker wanneer deze plekjes ook gepaard gaan met klachten als koorts. Dit is absoluut het geval bij kinderen! Er kan van alles aan de hand zijn. Wanneer je echter weet dat je een bepaalde onderliggende aandoening hebt (bijv. bepaalde hart- en vaatkwalen), dan is er geen reden tot paniek. Wanneer je je van niets bewust bent en je deze plekjes opmerkt, is het tijd om snel naar de dokter te gaan. Deze plekjes kunnen namelijk de eerste tekenen aan de wand zijn van volgende kwalen: bloedaandoeningen, een ernstige meningitis infectie of auto-immuunziekten. Verder bloed- en urineonderzoek zullen je arts in de juiste richting van een diagnose helpen. 

Check je plek! 

Zoals je gelezen hebt, spenderen we in deze blog weinig aandacht aan onproblematische, "gewone" blauwe plekken. De verschijnselen zijn dan immers volledig onschuldig. Het is aan jou om op te merken of je lichaam plots sneller reageert op kleine kneuzingen en stoten. Dit heeft dikwijls met je medicatiegebruik te maken en is dus zeker iets om op te letten wanneer je een nieuw geneesmiddel ben gestart. Kleine, niet weg-drukbare plekjes moeten de alarmbellen doen afgaan, zeker bij kinderen. Naar de arts!  

Meest Recente Posts

In de kijker