Schriftelijke uitleg bij zware diagnoses


Nieuw wetsvoorstel breidt patiëntenrechten uit 

België is één van de meest vooraanstaande landen op het gebied van patiëntenrechten. Deze rechten zijn officieel vorm gegeven in 2002. Na meer dan 20 jaar vindt de huidige regering dat het tijd is voor een update, waarvoor er nu een nieuw en uitgebreid wetsvoorstel op tafel ligt. Interessant om te melden is dat je tot 16 april ook zelf voorstellen en suggesties kan indienen bij het kabinet van de minister van Gezondheid. Dat kan via deze pagina, op de ministers website

Er zijn twee belangrijke uitbreidingen in het wetsvoorstel waar we jullie graag op wijzen. Ten eerste zijn artsen onder het nieuwe wetsvoorstel verplicht om ook schriftelijke uitleg te voorzien bij het stellen van een zware diagnose. Mondelinge uitleg is tot nu toe de standaard, maar dit kan erg overweldigend zijn wanneer men zwaar en schokkend nieuws krijgt. Niet zelden kan je dan gewoon niet alle informatie "binnenkrijgen" en verwerken. De schriftelijke neerslag garandeert veel beter dat je alle essentiële informatie ontvangt en kan laten bezinken, wanneer je het achteraf naleest op een rustiger moment. Aarzel dus niet om dit te vragen aan je arts, wanneer deze het niet spontaan voorstelt. 

De tweede belangrijke uitbreiding is dat het vernieuwde wetsvoorstel meer aandacht en ruimte creëert voor "voorafgaande zorgplanning". Hier kan je als patiënt bijvoorbeeld schriftelijk stipuleren welke zorgen je in de toekomst wel en niet wilt ontvangen. Dit is interessant voor iedereen, maar misschien in het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening, of in het geval van een zwaar ongeluk, etc. Ook kan je door het nieuwe wetsvoorstel makkelijker vertrouwenspersonen aanstellen, die toegang kunnen krijgen tot je medische dossiers. 

Dit zijn belangrijke uitbreidingen van de patiëntenrechten, die goede en integere zorg trachten te garanderen voor iedere patiënt. Iets waar we in de apotheek alleen maar achter kunnen staan!  

Meest Recente Posts

In de kijker