Koude voeten nader bekeken


Stilaan wordt het buiten kouder en kouder en dat zorgt er ook voor dat een aantal mensen onder ons te kampen krijgen met koude voeten. Het lijkt alsof de koude via onze voeten doorheen ons lichaam trekt. Sommige mensen worden hiermee geconfronteerd, andere lijken hier helemaal geen last van te hebben.  

Ook de intensiteit van koude voeten verschilt van mens tot mensen: bij sommige gaat het over wat gevoeligheid, bij anderen gaan het over tintelingen, ijzig, gevoelloos of zelfs pijnlijk aanvoelen van de voeten. 

Gebrekkige bloedcirculatie 

Een van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten is een slechte bloedcirculatie. Ons lichaam beschermt ons tegen koude temperaturen door vooral het midden van je lichaam – waarin o.m. je organen liggen – warm te houden. De bloedvaten in de ledematen vernauwen zich om ervoor te zorgen dat er meer bloed in je lijf kan circuleren. Dit zorgt ervoor dat je tenen en voeten koud kunnen aanvoelen. 

Dit betekent echter niet dat een slechte bloedsomloop altijd risicoloos is en een beschermingsreactie van je lichaam is. Mensen die weinig bewegen en vooral een zittend leven leiden, lopen ook een verhoogd risico op slechte bloedcirculatie. Ook roken of gerookt hebben kan een slechte bloedsomloop met zich meebrengen. Beide situaties wijzen op een minder gezonde levensstijl. Gelukkig kan je dit mits wat aanpassingen en doorzettingsvermogen en goede keren. 

Koude voeten zijn over het algemeen een tijdelijk probleem en zeker niets om je zorgen over te maken… maar wat als je voeten altijd koud aanvoelen, zelfs op warme dagen? 

Andere mogelijke oorzaken 

Cardiale problemen 

Een verstoorde bloedcirculatie kan ook wijzen op mogelijke hartproblemen. Dit is vanzelfsprekend veel risicovoller. Het is dan ook belangrijk om toch voldoende aandacht te geven aan de symptomen van koude voeten. 

IJzertekort 

Een andere mogelijke oorzaak van koude voeten is ijzertekort. Bloedarmoede door ijzertekort kan zelfs bij zeer gezonde mensen voorkomen. IJzer is belangrijk om rode bloedcellen aan te maken en zo de zuurstof te transporteren. Als hier een tekort aan is, kan dit chronisch koude voeten veroorzaken. 

Het voordeel is dat met een gezonde voeding en het eventueel innemen van ijzersupplementen dit vrij vlot verholpen kan worden. Diabetes 

Door diabetes kunnen je voeten koud aanvoelen naar aanleiding van een zenuwbeschadiging in de voeten. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op koude voeten als u diabetespati├źnt bent ongeacht of dit over diabetes type 1 of diabetes type 2 gaat. 

Hypothyreo├»die 

Een andere mogelijke oorzaak van koude voeten is een slecht werkende schildklier. Wanneer je schildklier onvoldoende hormonen produceert, wordt het metabolisme (stofwisseling) in je lichaam verstoort. Dit metabolisme regelt naast je hartslag ook je temperatuurhuishouding. Een traagwerkende schildklier kan op deze manier dan ook van invloed zijn op een verminderde bloedsomloop met als gevolg koude voeten. 

Ziekte van Raynaud 

Bij het syndroom van Raynaud overcompenseren de kleine bloedvaten de koude temperaturen. Dit komt omdat de kleine bloedvaten in de uiterste ledematen overgevoelig zijn voor temperatuurdalingen. De vaten gaan in spasmen (kramp) en worden daardoor zeer fel vernauwd. Daardoor voelen de voeten koud aan en kunnen ze blauw of wit uitslaan. 

Ziekte van Addison 

Bij de ziekte van Addison worden er onvoldoende bijnierhormonen gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat je veel te weinig natrium hebt. Je merkt dit onder meer door een continue behoefte aan zout. Dit gebrek aan natrium zorgt voor een lage bloeddruk die op zijn beurt weer kan leiden tot koude voeten. 

Belangrijk is ook te beseffen dat niet alleen de ziekte van Addison leidt tot een laag natriumgehalte. Dit kan ook optreden wanneer u een keto-dieet volgt. Door in ketose (ketogenes = afbraak van vetzuren) te gaan verlies je immers heel wat lichaamsvocht met als gevolg een verlies van zout en andere elektrolyten en mogelijks als bijwerking koude voeten. Dit in het achterhoofd houden is heel belangrijk als u dieet.

Conclusie 

Het is zeker niet nodig om dadelijk in paniek te slaan bij koude voeten. Meestal gaat dit om onschuldige zaken die vlot verholpen kunnen worden. Bij chronisch koude voeten ook bij warme dagen, is het echter wel goed dat er een belletje gaat rinkelen. Via eenvoudig onderzoek kan gekeken worden of er een onderliggende pathologie is, wat je op zich dan weer verder helpt in het voorkomen van dit ongemak.  

Meest Recente Posts

In de kijker