Schimmelinfecties: behandelbaar en bespreekbaar


Schimmelinfecties komen erg regelmatig voor en zijn niets om je voor te schamen. In dit blog artikel schrijven we over genitale schimmelinfecties, voetschimmel en spruw. We geven enkele tips over wat je eventueel kan doen om deze te voorkomen (als dat mogelijk is) en sporen je hoe dan ook aan om niet met je problemen te blijven zitten. Je huisarts of apotheek weet sowieso raad. Ze helpen je graag verder. 

Genitale schimmelinfecties 

Schimmelinfecties kunnen zowel bij vagina als de penis voorkomen. Over het algemeen zijn vaginale schimmelinfecties net iets bekender, maar het kan even goed voorkomen bij de penis. Blijf dus niet met deze klachten zitten! Meestal zijn de typische symptomen een jeukerig of zelfs branderig gevoel ervaren en een dikkere, brokkelige witte afscheiding hebben. Soms is er ook een vreemde geur. Soms kunnen schimmelinfecties ontstaan als nevenwerking van bepaalde medicatie. Een antibioticakuur is een notoire aansteker van schimmelinfecties: praat hier zeker over met je arts wanneer je antibiotica voorgeschreven krijgt, er bestaan namelijk preventieve pillen die de schimmelinfectie voorkomen. Medicatie die het afweersysteem onderdrukt (zoals voor MS, HIV) en cortisone kunnen ook schimmelinfecties als bijwerking hebben.  

Schimmelinfecties zijn helemaal niet vies of abnormaal, ze zijn zelfs niet seksueel overdraagbaar – bovenal zijn ze gewoon vervelend voor jou en laat je ze best behandelen. Let op, sommige symptomen van schimmelinfecties komen overeen met die van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's), dus het is sowieso wel aangeraden om met je klachten naar je huisarts te gaan. Zij zullen dan onderzoeken wat er precies aan de hand is en je een gepast product voor de behandeling geven. Dit kunnen crèmes en spoelingen zijn, of tabletten. Wanneer deze behandeling niet goed aanslaat, je last hebt, reageert op het product, of de infectie snel terug komt, moet je teruggaan naar de huisarts. 



Kan je genitale schimmelinfecties voorkomen? 

Intieme hygiëne is belangrijk, maar niet op de manier zoals je misschien zou denken, of zoals door sommige cosmeticamerken geadverteerd wordt. De vagina is een zelfreinigend orgaan: je hoeft je vagina niet te wassen met (een speciale) zeep. Lauw water is het allerbeste en is niet agressief. De natuurlijke, lichtzure vaginale flora wordt verstoord en afgebroken door agressieve zeepproducten en vaginale douches: deze zijn werkelijk nergens voor nodig. De natuurlijke flora van de vagina moet intact blijven voor gezond te zijn. De verstoring ervan kan je vatbaar maken voor schimmelinfecties. Naast het zacht behandelen van de vaginale flora, is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat er geen bacteriën of schimmels van de anus naar de vagina worden overgedragen. Vegen na een toiletbezoek doe je dus altijd van voor naar achteren.  

Daarnaast kan je de volgende zaken doen: 

  • Droog je telkens goed af na het douchen of baden 
  • Trek natte (zwem)kledij zo snel mogelijk uit 
  • Draag bij voorkeur katoenen ondergoed 
  • Vermijd het dragen van inlegkruisjes, zeker die met parfum 
  • Draag zorg voor je vaginawand: let op met penetratieve seks wanneer je nog niet echt vochtig bent. Glijmiddel kan helpen, alsook langer jullie tijd nemen. 
  • Wees niets bruusk met het inbrengen of verwijderen van tampons. Een inbrenghuls kan helpen. 
  • Draag regelmatig wijde onderkleding. Strakke en spannende broeken zorgen voor wrijving, warmte en vocht, wat de geliefde omstandigheden zijn van schimmels. 

Voetschimmel 

Voetschimmels zijn een andere soort besmetting of infectie die vaak voorkomen. Het is relatief onschuldig, maar als je de schimmel niet behandelt kan die verder verspreiden naar je volledige voet en nagels. Een schimmelinfectie op de nagel valt effectief te behandelen, maar is een vervelend onderhoudswerkje dat maanden kan duren. Schimmels gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, en laat voeten daar nu net de perfecte plaats voor zijn. Een onaangename geur heeft thans niets met de schimmel te maken: die komt door bacteriën. In tegenstelling tot genitale schimmels, zijn voetschimmel wel erg besmettelijk. Je leest dadelijk meer over waar je op moet letten.  

Je kan voetschimmel herkennen aan roodheid, schilferige huid, velletjes en jeuk. Het begint meestal tussen de tenen en verspreid zich, onbehandeld, van daaruit verder. De huid heeft een natuurlijke beschermlaag die ervoor zorgt dat schimmels niet naar binnen kunnen, maar deze laag kan door water en zweet nogal week worden, waardoor schimmels dus wel binnen kunnen dringen. Je arts en apotheker kunnen je verschillende schimmelwerende en –dodende producten geven. Het is dan belangrijk dat je niet alleen je voeten, maar ook je sokken en je schoenen behandelt met dit middel (als het een spray is).



Hoe kan je voetschimmel voorkomen? 

Gelukkig kan je een aantal dagelijkse dingen ondernemen die de kans dat je voetschimmel oploopt drastisch verminderen: 

  • Was je voeten elke dag met lauw water en gebruik, indien je wil, een milde zeep. Te agressieve zeep kan de beschermlaag van de huid afbreken, waardoor schimmels net meer kans krijgen. 
  • Vervang de (bad)handdoeken snel, zodat de infectie minder kans krijgt. Vervang de handdoeken dagelijks wanneer je een schimmel hebt. 
  • Droog je voeten grondig af na het douchen, baden en zwemmen. Wees extra zorgvuldig tussen je tenen. 
  • Draag elke dag propere wollen of katoenen sokken. Deze materialen nemen zweet en vocht beter op dan synthetische stoffen. 
  • Was je sokken binnenstebuiten, zodat eventuele besmette schilfers zeker gedood worden. 
  • Wissel regelmatig van schoenen zodat elk paar de kans krijgt om volledig uit te drogen. 
  • Draag slippers op plaatsen waar veel mensen blootvoets rondlopen (dit zijn de besmettingshaarden). Denk bijvoorbeeld aan een zwembad, gemeenschappelijke kledingruimtes en douches. 
  • Laat je voeten regelmatig verluchten. Draag bijvoorbeeld geen sokken wanneer je in de zetel zit. 

Spruw 

De laatste soort schimmel die we in deze blog behandelen is "spruw", veroorzaakt door de gistachtige Candida-schimmel. Deze schimmel komt bij veel mensen natuurlijk in de mond voor zonder dat dit klachten veroorzaakt, tenzij je met een lage weerstand kampt. De typische situatie waarin deze schimmel vaak problematisch wordt is bij zuigelingen, borstvoeding-gevende moeders en jonge kinderen. Spruw is erg besmettelijk  en daarin schuilt de misère

Je kan spruw herkennen aan de witachtige laag en witte vlekjes die zich over en op de tong vormen. Deze kunnen verder spreiden naar de mondholtes in de wangen, naar het verhemelte en de keel. Ook kan je mond pijn doen, kan deze binnenin "donzig" aanvoelen en kunnen je mondhoeken scheurtjes krijgen en rood worden. Bij baby's kan het ook leiden tot luieruitslag en kunnen ze moeilijker drinken, laten ze de tepel vaak los. De Candida-schimmel kan zich bij het borstvoeden verspreiden van de baby's mond naar de tepel en andersom. Dit kan leiden tot pijnlijke en jeukerige tepels, tepelkloven en glanzende, schilferige huid op de tepel en het tepelhof. Ook kan je pijn ervaren in de borst, tijdens en na het voeden. Erg vervelend. De Candida-schimmel kan ook overgedragen worden van moeder op kind tijdens de bevalling, wanneer de schimmel aanwezig is bij de vaginale flora.



Spruw bestrijden: hygiënemaatregelen 

Spruw kan bestreden worden door forse hygiëne maatregelen in te lassen. Licht ook je arts in: die zal een gepaste behandeling opstarten. Een goede mondverzorging is essentieel: poets je tanden én tong grondig, 2 maal per dag. Stoppen met borstvoeding is niet nodig, maar je kan het in kortere sessies doen en beginnen met de borst die het minst pijn doet. Melk afkolven en invriezen doodt de schimmel niet, dus dit doe je beter niet: je zou je baby opnieuw kunnen besmetten met deze melk. Was je tepels voor en na het borstvoeden met lauw water en laat ze drogen aan de lucht. Kook, poets en steriliseer alle relevante borstvoedingsbenodigdheden: flesjes, speentjes en zoogkompressen. Was je handen voor het voeden, na elk toiletbezoek en na het verschonen van luiers. Draag ook elke dag een schone bh. 

Schimmels: behandelbaar en bespreekbaar 

Schimmelinfecties behoren tot de alledaagse kwalen en meer mensen dan je denkt krijgen er mee te kampen. Blijf niet met je klachten en besmetting zitten, want schaamte of gêne zijn nergens voor nodig. Je apothekersteam en huisarts staan voor je klaar met alle nodige oplossingen, zolang je je zorgen maar communiceert. Droog je voeten en tenen goed af, poets je tanden grondig, was je niet met agressieve zeep en je kan al van een hoop leed bespaard blijven. 

Copywriter: Inge Bleyweert
Redactie: Ria Plasschaert

Meest Recente Posts

In de kijker